top of page

SHOWNOTES

Hoe kan je je sexleven én je relatie verbeteren door rekening te houden met je cyclus?  Meer zin, meer orgasmes en minder foute relaties? Let's do it. Eén van de thema’s waar ik het zeker over wilde hebben in deze cyclus-serie is sex. Want er is nog teveel dat we niet weten of niet doen waardoor we ons genot beknotten en dat is nergens voor nodig. Daarom deel ik 18 weetjes, tips, tricks & geruststellingen die helpen om  (nog meer) te genieten van sex en je relatie. 

Meer lezen of luisteren? Ga hieronder snuisteren in de shownotes.

Shownotes

* Veel van de kennis over m'n cyclus haalde ik uit de boeken van Alisa Vitti. Deze wetenschapslievende vrouw is onderzoeker, wild woman, moeder én praktijkkenner. Wil je dieper duiken in je eigen cyclus en hoe je met je maandelijkse cylus kan werken om met minder stress meer gedaan te krijgen, dan raad ik je haar boek In the Flo geweldig aan. Haar eerste boek Woman Code was voor mij het boek waar het allemaal mee begon.  

* Ik had het in deze aflevering ook over Claim je cyclus van Alexandra Pope en Sjanie Hugo Wurlitzer. Meer heerlijke boeken om je onder te dompelen in je cyclus en een wereld vol Woman Power vind je hier.


 

Alle tips en weetjes uit de podcast: 

(Ik heb al deze feiten niet zelf bedacht noch objectief gevalideerd en wil ook op geen enkele manier het gevoel geven dat meer sex de norm zou moeten zijn, maar het lijkt me wel een geweldige motivatie om zelf eens te gaan experimenteren.)
 

Als je minstens een keer per week sex hebt dan zijn er heel wat studies die bevestigen dat dat gelinkt is aan een meer regelmatige cycli. Minder sex bleek in onderzoek gelijk te staan met extremere cycli (langer of net korter). Het heeft ook een positieve impact op je lichaamstemperatuur wat dan weer fertiliteit kan promoten. Regelmatig sex hebben zou volgens ander onderzoek ook minder kans geven op borstkanker. Door sex zouden infectie bestrijdende celllen met 30 procent worden gestimuleerd, het geeft ook een lymfatische massage die je lichaam helpt om het detox proces smooth te laten verlopen en zelfs met een gezond bmi worden gelinkt en een smallere taille en heupen.Deugddoende sex kan hoofdpijn en krampen verminderen en je helpen ontspannen voor het slapengaan. 

Alisa Vitti raad je aan om 2x20 minuten per week door te brengen in opwinding. Minstens. Het zorgt ervoor dat jij meer oytocine aanmaakt, het liefdeshormoon dat je een gevoel van verbondenheid geeft en maakt dat je je meer verbonden voelt met de mensen rondom je (en dus ook je partner).
 

Je lente of folliculaire fase, het begin van een nieuwe cyclus staat bekend als de periode in je cyclus waarin je krijgt in nieuwe dingen. Dit is daardoor ook het moment om creatief te worden in bed en iets nieuws uit te proberen samen met je lief. Dat kan in de slaapkamer met nieuwe standjes, tantrische massage of rollenspelletjes, maar ook voordat je samen naar bed gaat, brengt het je dichter bij elkaar als je nu op avontuur gaat samen. Uitstapjes, samen een nieuwe sport uitproberen of gewoon gezellig samen gaan joggen of mountainbiken op een plek waar je nog niet geweest bent, de opera ontdekken of uit een vliegtuig springen. Dit is het moment om samen iets nieuw te testen en te genieten van de opwinding en tijd die je samen doorbrengt. Al die nieuwigheden vormen samen een soort van voorspel en ook in bed kan je met dat voorspel experimenteren. Aanrakingen, massages, niet-penetrerende sexuele opbouw, alles kan.
 

Je ovulatie (of zomer) is het hoogtepunt van de extraverte periode in je cyclus. Zoals ik al zei gaat je lichaam er nu alles aan doen om dat eitje dat klaarzit bevrucht te krijgen en je bent nu op je aantrekkelijkst en bent met je aandacht bij de rest van de wereld. Dit is het moment waarop je graag buitenkomt, de wereld wil zien en op je sociaalste bent. Voel je magnetisch en ga op stap met je partner. Organiseer een avondje uit, ga op double dates, schuim samen feestjes af of nodig mensen bij je thuis uit. Dit is de ideale bonding time en van al die sociale activiteiten wordt je nu heel erg blij. Zit je in deze eerste helft van je cyclus vooral thuis, dan krijg je algauw het gevoel dat je iets mist. Omdat je zo magnetisch en aantrekkelijk bent in deze periode is het ook fijn om het met je partner over toekomstplannen te hebben en samen weg te dromen bij fantasiëen en gemeenschappelijke projecten. Ook in de slaapkamer is het de ideale moment om je sexuele fantasien te uiten. Ook dat brengt je dichter bij elkaar. Je hebt nu durf en goesting en laat alles makkelijker los en daar mag je in bed gerust van profiteren. Let the beast outHeb je geen relatie dan kan je al raden dat dit de ideale periode is om op date te gaan. Jouw gouden gloed heeft magische krachten nu. Focus tijdens je ovulatie op ontvangen. Laat je verwennen, zorg dat jouw behoeften op de eerste plaats komen en maak gebruik van je communicatieve vaardigheden en dat je nu zo verbaal sterk bent om duidelijk aan te geven wat je wel en niet fijn vind. Een beetje meer naar onder alstublieft! Dat zijn dingen die je in andere fasen misschien niet zo makkelijk durft aangeven, maar nu net wat meer lef voor hebt. Je voelt je opgeladen en aantrekkelijk. Je bent open, vriendelijk, gul en zit goed in je vel en hebt het gevoel dat alles mogelijk is. Het kost je op dit moment in je cyclus minder moeite om te vertrouwen op anderen. Dat is natuurlijk ook een risico want doordat je alles zo vol vertrouwen en door een roze bril naar de wereld kijkt, kan je nog wel eens teleurgesteld worden als je straks tijdens je herfst en winter of lutteale fase en menstruatie wat helderer ziet wie je aan de haak hebt geslagen. maar goed. Je hebt nu veel behoefte aan tederheid, aanrakingen en geniet extra van intiem lichamelijk contact tijdens je ovulatie dus profiteer er veilig van en de rest zijn dan zorgen voor later.
 

De herfst of lutteale fase is niet zo’n sexy periode. Het kan soms voelen alsof de schellen van je ogen vallen en je terug wordt geconfronteerd met het dagelijkse leven. Confronterend maar ook heel comfortabel. Want wie je nu leuk vindt is een blijver. Maak het gezellig in huis, doe klusjes lekker samen en neem je tijd . Voorspel is nu extra belangrijk om in de mood te komen. De roze bril is wat verdwenen dus je zal zelf de slingers moeten ophangen nu. Blijf lekker thuis, kook voor elkaar, maak tijd voor muziek, massages en kaarslicht en geniet van een warm bad. In het eerste deel van deze fase, net na de ovulatie voel je je vaak nog hot en sexy, maar naar mate de dagen verstrijken heb je soms wat meer stimulatie nodig om tot een orgasme te komen. Een vibrator of ander speeltje kan nu van pas komen als extraatje en vooral je tijd nemen om echt opgewonden te raken is nu belangrijk. Daarna komt de rest vanzelf.Twijfel je over je relatie? Maak het dan uit in de herfst of lutteale fase van je cyclus. Dan ben je het minst verbonden met anderen en sta je dichter bij jezelf en je eigen waarheid. Kijk wat er met je gebeurt in de tweede helft van je cyclus. In je extraverte eerste deel zit je nog met die roze bril . Alles en iedereen ziet er beter uit dan ze in werkelijkheid zijn en in het tweede deel van je cyclus merk je misschien dat er na alle fun en milde toegeeflijkheid niet meer zoveel overblijft wat jullie bindt. Je begint terug helder te zien wat goed en minder goed gaat in je relatie en voelt beter of dingen tussen jou en je partner ook echt helemaal goed zitten. Maak gebruik van je ganse cyclus om een goed beeld te krijgen van hoe het met jullie gaat en laat er een paar cycli overgaan zodat je goed weet of je met iemand in elke fase van je cyclus fijn kan samenleven. Niet alleen in pakweg je extraverte, ik vind alles wel goed ovulatieperiode. p 247
 

Vlak voor je menstruatie (winter) heb je soms plots meer zin in sex. Dat komt omdat je baarmoeder dan een klein beetje groter wordt en wat harder drukt op je bekkenbodem. Die druk kan stimulerend zijn. Hoewel je hormonaal gezien niet echt in the mood bent want er is helemaal geen reden meer, het is immers heel duidelijk dat het eitje niet bevrucht werd en er is dus cru gezegd geen belangrijke reden meer om sex te hebben. Maar de drukvan je baarmoeder kan ervoor zorgen dat je zenuweinden bij je gspot en clitoris toch wat stimulatie geven en zorgen voor een spark die je toch goesting in sex geeft. Bevrediging en orgasmes tijdens je menstruatie kunnen heel verlichtend zijn. De interne massage kan je baarmoeder tot rust brengen en de cortisol die weggespoeld wordt kan ook deugd doen voor de ongemakken die je ervaart. Krampen, humeurigheid,…Al eens ervaren hoe hoofdpijn na sex op miraculeuze wijze verdwenen is? De ontspanning van een orgasme kan heel helend zijn. Dus toch een reden om er ook nu alleen of samen met je partner voor te gaan. Maar je menstruatie is ook de periode waarin je meer tijd op jezelf wil doorbrengen en het is helemaal oke als sex of zelfbevrediging daar niet of net wel bijhoren. Cruciaal is dat je vooral doet waar je zelf zin in hebt nu. Dit is een periode van herstel en je wil dus enkel doen wat voor jou nu herstellend aanvoelt. Wil je graag sex hebben, zet dan zeker glijmiddel in als je vagina droger is. Die droogheid is bijvoorbeeld heel normaal aan het begin van je cyclus en voor en tijdens je menstruatie. Door glijmiddel te gebruiken geef je jezelf meer kans op een orgasme. Tijdens je menstruatie lijkt het misschien alsof je geen glijmiddel nodig hebt omdat bloed voor natheid zorgt, maar bloed droogt makkelijk uit en bij frictie oftewel beweging down under gebeurt dat nog sneller waardoor je makkelijker dan anders geirriteerd raakt. Met wat glijmiddel wordt dat makkelijk vermeden.
 

Gebruik geen vibrator tijdens natte fasen in je cyclus. Zelfbevrediging is geweldig. Voor je gezondheid, je welzijn, ontspanning, zelfbewustzijn (weten wat je wil, ook in bed), kan PMS verminderen en is ook gewoon heel leuk. En een vibrator maakt het extra makkelijk. Maar Een vibrator is ook een beetje als een agressief beestje dat recht op z’n doel afgaat. Je krijgt er snel een orgasme van en dat is superfijn, zeker als orgasmes niet zo evident zijn voor je. Maar hij werkt zo goed en snel dat je de plateau fase met alle gezonde voordelen vrolijk overslaat. Aangezien jouw welzijn en gezondheid zo’n boost krijgt tijdens die plateau fase is het interessant om niet altijd een vibrator te gebruiken.
Tijdens je ovulatie en aan het begin van je lutteale fase heb je helemaal geen vibrator nodig omdat je dan makkelijker opgewonden raakt zonder veel stimulatie. Dat is het moment waarop je jezelf liever wil bevredigen met je de hand of wil experimenteren met andere leuke speeltjes. Rond je menstruatie is een vibrator wel heel fijn omdat je dan wat extra stimulering kan gebruiken om in the mood te geraken. 
 

Neem je partner mee in je cyclus. In de app van alisa vitti kan je je partner’s mailadres ingeven en dan krijgt je partner elke week een update van waar jij in je cyclus zit. Werkt heerlijk want zonder dat ik hoef te zeggen: ‘zou je misschien een beetje meer voorspel willen voorzien deze week want ja, ik zit dan in mijn herfst en dan heb ik wat meer moeite om uit het niks in the mood te komen’ is m’n lief op de hoogte en kan die doen alsof hij het helemaal zelf bedacht heeft. Extra aantrekkelijk vind ik. Maar je kan natuurlijk ook je cyclus agenda met je partner delen of aangeven waar je nu zin of nood aan hebt: ik heb wel zin om deze week dat nieuwe speeltje eens te testen’ of ‘ik vind het wel leuk om dit standje eens te proberen’. Als je daarbij vermeld dat het iets met de lente van je cyclus te maken heeft wordt het voor je partner ook elke maand makkelijker om met jouw cyclus rekening te houden. Ga er niet vanuit dat je partner je cyclus vanzelf kent. Als het voor jou nog wat zoeken is, hoe kun je dan van je partner verwachten dat die helemaal mee is? Het is aan jou om bijvoorbeeld aan te geven dat je in de lente, herfst en winter van je cyclus meer plezier hebt met glijmiddel in de buurt en aan te geven wanneer je fan bent van voorspel en wanneer je net meer zin hebt in stomende vluggertjes.

Voor veel vrouwen is aangeven wat ze graag willen in bed het moeilijkste wat er is. Gewoon in het dagelijks leven is het iets waar veel vrouwen al mee worstelen, laat staan dat je je dan kwestbaar durft tonen in de slaapkamer. Doe het ook hier dus met stapjes. Probeer eens te zeggen waar je zin in hebt of geef tijdens de sex duidelijk aan wat je wel leuk vindt. Maak met jezelf het commitment om duidelijker te zeggen wat je wil zodat je ook meer plezier beleeft aan sex. Dat is niet alleen leuk voor jezelf maar zeker ook voor je partner. Niks leuker dan een partner die zin heeft in sex jou. Communicatie betekent ook dat je afspreekt wat jullie nodig hebben om van sex een succes te maken. Misschien is het vooral nodig om op date te gaan of mankeert het hem vooral aan voorspel. Je wil er niet heel de tijd diepgaand over praten, maar af en toe iets aangeven kan wel een enorme upgrade betekenen.
 

Wees het ei en laat je veroveren. Als je eicel en sperma vergelijkt, dan zie je een duidelijk verschil. Een eicel is weinig actief. Ze komt naar beneden uit de eileiders als ze er klaar voor is om bevrucht te worden en wacht dan tot het sperma naar haar toe komt gezwommen. het is het sperma dat moet veroveren. Die gaat op zoek naar een eitje om te bevruchten en probeert doorheen de massa voldoende op te vallen bij het eitje om hopelijk als enige door het eitje gekozen te worden. Het is het eitje wat kiest, die afwachtend en mysterieus is. Die zichzelf is en zich niet in bochten wringt. Ook in je datings en sexleven is het fijn om te profiteren van deze egg wisdom of ei-wijsheid. Wees wat vaker het ontvangende eitje dat alles op zich laat afkomen, weinig moeite doet en alleen maar haar eigen vrolijke, aantrekkelijke zelf is. Genietend van de spermacellen die hun best doen om bij jou naar binnen te mogen komen en kritisch en kieskeurig omdat ze alleen tijd wil steken in wie echt de moeite is en moeite voor jou doet. Dat brengt niet alleen een heel fijn evenwicht in je relatie en sexleven, het is ook heel aantrekkelijk als je sterk en zelfverzekerd wacht op wie initiatief neemt en zijn best doet voor jou. 
 

Neem je de pil dan is er geen sprake van een natuurlijk ritme. Zoals ik al aangaf in de vorige podcast (podcast X) zal je merken dat je dan minder fluctueert. Er zijn geen hormonen die je sociale goesting laten pieken of dalen, je hebt minder beweging in je cyclus. Alles wordt daardoor een beetje afgetopt en het zou kunnen dat je dat ook in je sexleven merkt en bijvoorbeeld meer moeite hebt om een orgasme te krijgen of gemiddeld minder zin hebt in sex omdat je bijvoorbeeld minder testosteron aanmaakt. Het kan je sex drive inperken, je droger maken of zelfs je clitoris doen krimpen of je laten vallen voor de verkeerde partner omdat je hormonen een beetje uit hun natuurlijke doen zijn en daardoor minder helpen bij het maken van die natuurlijke selectie of partnerbeslissing. Zo geponeerd klinkt dat nogal dramatisch en het verklaart waarom veel cyclusexperten niet zo fan zijn van de pil, maar het zijn tegelijkertijd ook maar aftoppingen. Als jij van nature een hoog libido hebt dan kan je ook met de pil nog behoorlijk wat goesting hebben. Maar het is wel fijn om te weten dat het mogelijks een invloed op je heeft en dat jouw beperkte goesting misschien vooral met dat dagelijkse pilletje te maken heeft. 9. Je cyclus is natuurlijk ook maar 1 ritme en ook in andere natuurlijke ritmes kan je deze fasen terugvinden en er ook van profiteren. Zo komt de zomer bijvoorbeeld overeen met je ovulatie en is het niet zo gek dat je je dan vaak van nature wat sensueler voelt, aantrekkelijker en meer zin hebt in sex omdat de vibe van de zomer daartoe aanzet; Of omgekeerd dat je in de winter bijvoorbeeld wat minder zin heb en daar gerust ook ruimte voor mag maken omdat je weet dat het bij het natuurlijke ritme hoort.
 

Om af te sluiten nog een grappige tip over selder. Die heeft te maken met feromonen, de geur die mensen afscheiden als een soort kennismaking. Vind je de geur van iemand aangenaam dan wordt je ertoe aangetrokken en vice versa. Het zou zelfs kunnen bepalen welke partner we kiezen en hoe we sexueel op iemand reageren. Iemands geur is een soort van visitekaartje en vertelt veel over de match die je met iemand hebt. Vandaar ook dat je als je de pil neemt soms minder goed kan inschatten of iemand de match van je leven is omdat je geur dan anders percipieert. En Selder zou vol zitten met mannelijke steroids androstenene en androstenol die je partner meer feromonen laat aanmaken. Als je dus meer aangetrokken wil voelen door je partner dan kan het leuk zijn om eens te gaan experimenteren met selder en je partner meer selder voor te schotelen in bijvoorbeeld jouw lutteale fase omdat je dan alle extraatjes kan gebruiken om in de mood te geraken. Werkt natuurlijk ook in omgekeerde richting vermoed ik. Als je twijfelt over een partner, geef die dan wat extra selder en dan weet je meteen of jullie echt een match zijn als die feromonen welig beginnen te tieren.Alisa Vitti die maakt tijdens die lutteale fase als je al die extraatjes kan gebruiken, weleens een super sex drive salad waar ze behalve selder ook watermeloen, asperges, pompoenpitten en walnoten stopt met wat olijfolie en citroensap, omdat dat allemaal libido bevorderende stoffen bevat zoals vitame b (vanwege de invloed op stress), zink en magnesium (vanwege testosteron boosting) en omega 3 vetzuren en probiotica. Zelf ben ik niet zo bezig met het specifieke effect van al die micro-nutrienten, maar ik vind het wel heel fijn om te weten dat voedzame voeding me niet alleen goed in m’n vel doet voelen, maar daarbovenop ook nog eens een boost kan geven aan mijn sex leven en het helder maakt wie wel of niet bij me past. En zoals Tine al aangaf in podcast 22 is ook het zetten van een intentie bij eten en bij dingen die je doet al een manier om bewuster bij dingen stil te staan en alles wat je aandacht geeft groeit, dus waarom zou je er daar niet van profiteren.

 

Klaar om samen te werken? 

Als coach in de natuur begeleid ik ambitieuze vrouwen die hun gouden sterktes wil herontdekken én inzetten. Je vindt mijn aanbod hier
 

Snak je naar een ommezwaai in je leven zodat je je prachtige ambities kan waarmaken? Het coachtraject You are golden is er voor jou: ondernemende vrouw, leidinggevende, moeder, collega, vriendin, dromer … Vrouw met verlangens die impact wil maken.
 

Het zit al in jou.

 


 

bottom of page